Tärkeitä käsitteitä

Kurssin tärkeiden käsitteiden sanasto:

Toiseus: Eli vieraus,tarkoitetaan kulttuurien kohtaamisessa tehtyä erottelua meidän ja muiden välillä.Toiseus liittyy tapaan katsoa ja kuvata muita kulttuureja ja niiden edustajia sekä siihen liittyvään muukalaisena olemisen kokemukseen.

Stereotypia: eli pelkistetty ja virheellinen käsitys.Stereotypiat ovat usein negatiivisia,ja niitä saa usein muista kulttuureista ja niiden edustajista.

Rasismi: Rasismiksi kutsutaan kaikkia kaikkia sellasia ajattelu,-puhe- ja toimintatapoja,joissa jonkun ryhmän tai yksilön biologisia tai kulttuurillisia ominaisuuksia pidetään pysyvinä ja muuttumattomina sekä niitä halveksitaan ja pilkataan.Tällaisia on esimerkiksi ihonväriin tai etniseen taustaan perustuva syrjintä.

Etnosentrismi: Eli Eurooppalainen ylemmyydentunto,jonka perusteella sivistettiin pakanakansoja ja käännytettiin niitä kristinuskoon.Etnosentrismi ilmeni myös siinä,että sivistettävien kansojen kulttuuria ja oppimiskykyä halveksuttiin.Tätä Eurooppa-keskeistä ajattelutapaa on kutsuttu myös eurosentrismiksi.

Monikulttuurisuus: Monikulttuurisuus tarkoittaa sitä,että samalla alueella asuu rinnakkain useita kulttuureja.Monikulttuurisuus on myös ihanne siitä,että eri kulttuurien edustajat nauttivat keskenään yhdenvertaista ja vastavuoroista kunnioitusta.

Koraani: Muhammadille tulleet ilmestykset koottiin islamin pyhäksi kirjaksi Muhammadin kuoleman jälkeen.


Sunna:
Elämäntapa, jota Muhammad noudatti. Välittyy perimätiedon eli hadith-kirjoitusten kautta.

Hadithit: Profeetan elmään liittyviä puheita ja kertomuksia.

Fatwa: Jos muslimit haluavat kääntyä lainopillisissa ongelmissaan uskonoppinen puoleen, voivat he pyytää heiltä lain tulkitsemisesta fatwan, eli oikeudellisen lausunnon.

Sharia: Islamin laki, joka on keskeinen osa islamin uskontoa.


Massakulttuuri: Länsimaissa vallitseva kaupallinen ja viihdepainotteinen kulttuuri, jonka vaikutukset näkyvät ympäri maailmaa lähes kaikissa kulttuureissa.

Globalisaatio: Kulttuurivaikutteiden leviämistä ympäri maailmaa.


Lokalisaatio: Paikalliskulttuurin korostuminen.

Uuskolonialismi: Kehitysmaiden, etenkin itsenäistyneiden siirtomaiden taloudellinen ja poliittinen riippuvuus rikkaista teollisuusmaista.


Maharajat: ruhtinaat jotka hallitsivat Intian niemimaasta jakautuneita valtakuntia.

Jajmani-talous: Järjestelmä jossa kastijärjestelmän kastin jäsenet harjoittavat kastinsa perinteistä jatia eli tiettyyn kastiasemaan perustuvaa perinnöllistä ammattia.

Samsara: Hindulaiseen kuuluva aate, jälleensyntymisen kierto. Sielu vaeltaa elävästä olennosta toiseen.

Moksa: vapautuminen sielunvaelluksesta ja sielun yhtymien maailmankaikkeuden jumalaan Brahmaniin.

Dharma: omien velvollisuuksien täyttämistä ja niiden mukaan elämistä

Karma: teot ja niiden seuraukset. Vaikuttaa siihen missä olotilassa ihminen syntyy uudelleen.

Nirvana
: valaisuminen. Tarkoitetaan täydellisen rauhan ja korkeamman tietoisuuden tilaa.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti